Syrah s intenzivní ovocnou vůní a chutí borůvek, fialek a švestek
Syrah je pro mě osobně asi první víno, které mi lahodila hned na první lok. Osobně se ve vínech příliš neorientuji a často také víno nepiji, ovšem v tomto případě udělám vždy velmi rád výjimku. Syrah mi totiž tak zachutnal, že od našeho prvního společného večera, nepiji jiné víno než právě toto víno. Odrůda Syrah je pěstována především ve Francii a Austrálii o čemž mě ihned poučila má žena, která má naopak k vínům, a to především k těm špičkovým vínům, velmi blízký vztah. Dříve se totiž živila jako obchodní zástupkyně pro jednu společnost, která se zabývala víny z celého světa. Já osobně příliš často šanci zahraničním vínům nedávám, ovšem v tomto případě jsem musel udělat výjimku. Syrah je totiž jedinečné víno, které stojí za to ochutnat.
Syrah mě naprosto mile překvapil
Syrah mi poprvé nabídl můj nadřízený při neformální schůzce v jedné z vináren v Praze. Ihned jsem si od číšníka musel zjistit, odkud víno pochází a kde ho seženu, jelikož jsem byl přesvědčen, že bude velmi chutnat i mé manželce. Aby také ne, když se v něm snoubí intenzivní ovocná chuť borůvek, švestek a fialek. Má manželka si, jak jsem se domníval, Syrah také velmi rychle zamilovala a v současné době nesmí na jídelním stole chybět nikdy alespoň jedna lahev tohoto úchvatného vína, které se hodí především k pečeným masům a také ke zvěřině. Já osobně ho ovšem mohu pít také k různým těstovinovým pokrmům, kterým dodává jistý nezaměnitelný šmrnc.
Mému šéfovi jsem věnoval Syrah Bulgarian Forest single barel 2016
Když můj šéf slavil padesátiny, dovolil jsem si mu koupit Syrah Bulgarian Forest single barel 2016, tedy víno z limitované edice, které zrálo v sudech z bulharského dubu neuvěřitelných 28 měsíců. Díky mimořádně jemnému způsobu zpracování tohoto vína a také filtraci, si toto víno zachovalo naprosto přirozenou strukturu a také chuť. Jeho barva je přitom velmi sytá, a na jazyku po napití cítíte především chuť zralého červeného ovoce a také samozřejmě kakaa.